ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ

Ο ερευνητής στη δασική εντομολογία, Δημήτρης Αβτζής, μέλος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ Δήμητρα, στο πλαίσιο της σύνταξης του Κόκκινου Καταλόγου για την Ελλάδα, έργο που εκπονεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), αξιολόγησε ενδημικά είδη φλοιφάγων σκαθαριών.

  1. Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι στιγμής από τη διαδικασία αξιολόγησης; Σε τι έχει συνεισφέρει η συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN); Πώς έχετε ωφεληθεί από τη συνεργασία;

Η μέχρι στιγμής εμπειρία από τη διαδικασία αξιολόγησης και την εν γένει συνεργασία με την IUCN είναι εξαιρετικά θετική, καθώς παρά την πίεση του χρόνου και του όγκου των εργασιών έχουν ανταποκριθεί εξαιρετικά ικανοποιητικά. Από τη πλευρά μου ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρώσω πληροφορίες και καταγραφές για είδη μιας υποοικογένειας που έχει μελετηθεί εξαιρετικά αποσπασματικά στην Ελλάδα.

  1. Σε τι κατάσταση βρίσκετε το είδος/είδη που αξιολογήσατε; Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που το απειλούν; Ποια η σημασία του είδους για τη βιοποικιλότητα;

Τα φλοιοφάγα είδη δεν βρίσκονται σε κάποια από τις ευάλωτες κατηγορίες (τα περισσότερα κατατάσσονται ως ελάχιστου ενδιαφέροντος), αλλά απεναντίας, αρκετά από αυτά τα είδη αποτελούν απειλές για τους ξενιστές τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα είδη για τα οποία οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς, ώστε σε επόμενη φάση αξιολόγησης να μπορούμε να αποφανθούμε και για τη δική τους κατάσταση.

 

  1. Ποια η σημασία της επικαιροποίησης του Κόκκινου Καταλόγου;

 

Γενικά, η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου έχει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς οι πιέσεις που τα είδη δέχονται είναι πολλαπλές, πολυδιάστατες και διαρκώς μεταβαλλόμενες. Στην Ελλάδα ειδικότερα, αυτή η προσπάθεια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς για αρκετά είδη (τουλάχιστον των εντόμων στα οποία εξειδικεύομαι) δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, οπότε η επικαιροποίηση συμβάλλει καθοριστικά στη συγκέντρωση των διαθέσιμων πληροφοριών και στον εντοπισμό των κενών γνώσης που υπάρχουν.

Leave a comment