Δήμος Βόλβης – Μια μέρα στην άτυπη χωματερή των Βρασνών

Εικόνες που δεν τιμούν την ιστορία του τόπου χαρακτηρίζουν δασικές περιοχές πλησίον της παραλίας Βρασνών, σε περιοχή Σταυρού και Ασπροβάλτας του δήμου Βόλβης, όπου στη διάρκεια περιπατητικής διαδρομής καταγράφηκαν στρέμματα ολόκληρα ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων. Μπάζα και άλλα ογκώδη, μαζί με κάθε λογής σκουπίδια «κοσμούν» ένα από τα ομορφότερα τουριστικά μέρη στον Σταυρό, που κατά τ’ άλλα διαφημίζεται ως ξακουστός προορισμός για τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Μια χωματερή που αποκαταστάθηκε, ένας ΧΑΔΑ που έκλεισε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να ανοίξει και πάλι λίγο αργότερα, άτυπα, και με τον πλέον βάρβαρο για το περιβάλλον τρόπο. Δέκα στρέμματα δασικής έκτασης καταπατούνται ώστε το φυσικό περιβάλλον να μετατραπεί και πάλι σε χωματερή. Τι κι αν υπάρχει ταμπέλα που προειδοποιεί ότι η χωματερή είναι κλειστή, τι κι αν γνωρίζουν όλοι ότι εφαρμόζεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παρόλα αυτά η ανομία καλά κρατεί, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να πέφτουν κυριολεκτικά πάνω σε τόνους σκουπιδιών και να πιστεύουν στα μάτια τους.

Όταν μάς καταγγέλθηκε η κατάσταση και εστάλησαν οι φωτογραφίες, η έρευνα ξεκίνησε. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και δείχνουν περίτρανα ότι για το περιβάλλον αυτού του τόπου δεν νοιάζεται κανείς. Η εύκολη λύση είναι οι άτυπες χωματερές, και όχι η μεταφορά σε νομίμως λειτουργούντες χώρους, είτε ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, είτε η ανακύκλωση μέσω του επίσημου και νόμιμου δικτύου για κάθε λογής απόβλητο (μπάζα, ογκώδη, πλαστικά κλπ). Η έρευνα θα συνεχιστεί… Είναι αδιανόητο να θαυμάζει κανείς τη γη του Αριστοτέλη στην ευρύτερη περιοχή και να αντικρύζει τη γη του σύγχρονου Έλληνα!

Leave a comment