Χλωρίδα, πανίδα και… funga: Οι ακτιβιστές ζητούν νέο όρο και τονίζουν τη σημασία της προστασίας του βασιλείου των μανιταριών
Η λέξη “funga” – στα ελληνικά ακόμη δεν έχει βρεθεί ακριβής μετάφραση – θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με τη χλωρίδα και την πανίδα όταν συζητούνται θέματα διατήρησης ειδών και προστασίας, ώστε να αντικατοπτρίζει τη σημασία των μυκήτων (μανιταριών κ.ά.) για την υγεία των οικοσυστημάτων.
Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανάρτηση του Fungi Foundation (Ίδρυμα Μυκήτων) με τη Γραμματεία του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (UNbiodiversity), με το επιχείρημα πως ήρθε η ώρα οι μύκητες «να αναγνωριστούν και να προστατευτούν ισότιμα με τα ζώα και τα φυτά στα νομικά πλαίσια προστασίας και διατήρησης».
«Κάθε φορά που αναφερόμαστε στη μακροσκοπική ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις λέξεις “χλωρίδα, πανίδα και μύκητες” και “ζώα, φυτά και μύκητες”», αναφέρεται στην ανάρτηση στο Instagram.
Το Fungi Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη και στόχος του είναι η προώθηση της ενημέρωσης για τη σημασία του βασιλείου των μυκήτων σε όλον τον κόσμο.
Οι μυκητολόγοι, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, καθιέρωσαν τον όρο “funga” πριν από πέντε χρόνια. Αναφέρεται στα επίπεδα ποικιλομορφίας των μυκήτων σε κάθε τόπο και είναι ανάλογος με τη «χλωρίδα και την πανίδα», που αναφέρονται στα φυτά και τα ζώα. Σε αντίθεση με τη χλωρίδα και την πανίδα, δεν είναι λατινικός όρος, αλλά επιλέχθηκε επειδή είναι μορφολογικά παρόμοιος.
Κυβερνητικές υπηρεσίες στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ισλανδία και αλλού έχουν υιοθετήσει τον όρο. Η δημιουργία και η χρήση του αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εκτίμηση του βασιλείου των μυκήτων και του τρόπου με τον οποίο συνδέει τον κόσμο των φυτών μέσω ενός υπόγειου δικτύου, του «μυκηλίου».
«Μέσω της γλώσσας, μπορούμε να προκαλέσουμε αλλαγές», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος, Τζουλιάνα Φούρτσι. «Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τη φύση ως ένα αλληλοεξαρτώμενο σύνολο οικοσυστημάτων: Αν επικεντρωθούμε στη διατήρηση των μυκήτων, μπορούμε να προστατεύσουμε ολόκληρους οικότοπους».
Σχετικά με την επινόηση της φράσης «πανίδα, χλωρίδα και funga», είπε: «Θέλαμε κάτι πιασάρικο που θα μπορούσε να ενσωματώσει τους μύκητες στη συζήτηση».
Σε ένα κοινό άρθρο για το περιοδικό Time φέτος, η Φούρτσι και ο βιολόγος και συγγραφέας Μέρλιν Σέλντρεϊκ, έγραψαν: «Οι περιγραφές του ζωντανού κόσμου που δεν περιλαμβάνουν τους μύκητες είναι περιγραφές ενός κόσμου που δεν υπάρχει.
Οι μύκητες συντηρούν και εμπλουτίζουν εδώ και καιρό τη ζωή στη Γη. Είμαστε αδιανόητοι χωρίς αυτούς, και όμως μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε την πολυπλοκότητα της ζωής των μυκήτων. Είναι καιρός να τους δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει».
Πηγή: The Guardian